Wednesday, 13 June 2012

Mengenali Jenis Warna Kuda

Kuda terdiri dari pelbagai jenis warna yang berbeza.Setiap warna  pada bahagian kuda merangkumi nama masing-masing seperti warna Bay,Dun, Roan, Brown, Chestnut, Palomino, Gray, Black & white.

Kod Warna Pada Kuda__________________________________________________________________________________WARNABAY 

BAY adalah warna perang kemerahan atau coklat gelap dengan bertindih hitam di kaki dan juga pada ekornya. Warna ini paling banyak terdapat pada mana-mana kuda disini.__________________________________________________________________________________
WARNADUN

DUN adalah warna yang kelihatan agak cerah, kekuningan dan mempunya warna yang gelap di beberapa bahagian seperti rambut, kaki, dan juga ekornya..lebih kepada warna keemasan dengan bertindih warna gelap pada bahagian tertentu..

__________________________________________________________________________________WARNAROAN 
 
ROAN ini adalah lebih kepada warna putih yang bercampur, tapi kelihatan sama rata.Ciri-ciri kuda ini kebiasaanya warna kepalanya lebih gelap daripada warna bulu yang terdapat pada badanya.

__________________________________________________________________________________

WARNABROWN
BROWN adalah warna perang gelap yang terdapat diseluruh badan kuda termasuk rambut, ekor dan kepala.
 


__________________________________________________________________________________


WARNACHESTNUT

CHESTNUT adalah warna kemerahan yang terdapat pada seluruh badan kuda tanpa ada sebarang warna hitam. Ekor, kaki dan rambutnya juga sama warna atau pun lebih cerah sedikit seperti badanya. Diantaranya terdapat tanda putih dibeberapa bahagian seperti kepala dan kaki.

__________________________________________________________________________________WARNAPALOMINO
PALOMINO adalah warna yang seakan kuning keemasan yang terdapat pada badanya diikuti warna krim cerah pada bahagian rambut, ekor, kaki dan sesetengah tempat yang lain.__________________________________________________________________________________


WARNAGREY
GREY ialah kuda yang berwarna gelap atau hitam dengan bercampur bulu yang berwarna putih, yang menyebabkan kelihatan warna tidak sekata seolah-olah warna kelabu. Warna seperti ini boleh melahirkan anak seperti warna kuda yang lain antaranya, bay, chestnut dan mungkin juga hitam.__________________________________________________________________________________


WARNAHITAM
HITAM pada kuda biasanya terdapat diseluruh badanya diselaputi warna hitam termasuk ekor, kaki, kepala dan rambutnya.__________________________________________________________________________________
WARNAPUTEH
PUTIH  juga seperti warna hitam pada bahagian kuda.ia meliputi semua anggota badan kuda berwarna putih.termasuklah kulit dan bulunya disekitar muka..
__________________________________________________________________________________


WARNAPINTOWARNA PINTO ialah warna kumpulan yang terdiri dari pelbagai warna campuran/tampungan yang jelas kelihatan perbezaanya.Kebiasaan warna ini terdiri dari warna samaada campuran hitam dan putih atau coklat dan putih atau kedua duaanya sekali samaada warna tersebut cerah atau gelap.Disini kuda yang berwarna pinto dipanggil sebagai 'kuda tapung'.

Warna pinto boleh dibahagi kepada 6 kumpulan iaitu,Skewbald, Overo, Sabino, Tobiano dan Tovero. Ia terbahagi mengikut perbezaan corak, saiz dan warna.

Skewbald:  
Skewbald adalah corak gabungan warna yang selain dari warna hitam ( tanpa warna hitam) seperti warna chestnut dan bay yang bertindang putih.Sesetengah tandah putih itu terdapat warna pink pada bawah tanda putih tersebut.  Overo :
Overo biasanya dapat dilihat melalui kepalanya yang mungkin mempunyai tanda putih dikepala dan juga agak gondol.Yang paling nyata dapat dilihat seperti di keempat kakinya adalah warna gelap dan mempunyai corak putih di bahagian badan, tengkuk dan juga di bahagian rusuk kuda.

Selain itu juga dapat memastikan corak putih dibahagian sebelah kiri dan kanan badan kuda tidak melepasi garisan atas badan kuda. Ini bermaksud warna asal kuda tidak dihalang oleh mana-mana warna putih yang bermula dari tengkuk hinggalah ke ekornya. manakala ekornya pula hanya 1 warna sahaja.Untuk lebih lanjut rujuk gambar disebelah kanan.

 Sabino:
Sabino dan Overo tidak mempunyai banyak perbezaan.Malah di kepalanya mempunyai warna putih yang luas kelihatan dan mempunyai tanda gelap kecil di sekitar kepala dan dahi kuda. Selain itu sekurangnya mempunyai satu pasang kaki yang bercorak putih dam corak di bahagian badan kuda agak berterabur dan tidak tersusun yang bermula dari bawah perut hingga ke bahagaian tengkuk dan belakang kuda.


Tobiano:
Jenis Tobiano ini biasanya mempunyai warna yang 
solid/penuh di kepala kuda walaupun ada tanda putih dikepala yang dianggap sebagai tanda kuda seperti blaze,
star, stripe dan lain lagi. Kesemua empat kaki mungkin berwarna putih, kecuali di bawah paras lutut kuda. Manakala corak putih dibadan kuda mempunyai jarak diantara satu sama lain, dan corak tersebut seakan berputar  kebawah dari arah tengkuk dan bahu kuda.Jenis tobiono ini juga warnanya agak kelihat
an gelap di sesetengah kawasan rusuk kuda.
Tobero:

Tobero ini adalah hasil kacukan kuda dari jenis Overo dan Tabiano.hasil dari kacukan itu corak dari sebelah kanan dan kiri badan kuda agak berlainan, kemungkinan disebelah kelihatan corak Overo dan sebelah lagi kelihatan seakan Tobiano.
No comments:

Post a Comment