Friday, 31 May 2013

NSF - Kilang Pembiakan Kuda BelimaApabila Tanjung Rambutan disebut, kebanyakan orang secara automatik berfikir tentang tempat rawatan sakit mental. Ramai orang di luar sana tidak tahu akan kewujudan tempat pembiakan kuda lumba iaitu National Stud Farm (NSF). Ia amat sinonim dengan aktiviti sukan berkuda di negeri Kelantan yang kebanyakan mereka sudah mempunyai kuda yang dicop NSF pada bahagian badan kuda atau dikenali sebagai kuda belima.Tetapi masih ramai yang tidak tahu asal-usul kuda tersebut dan makna bagi NSF itu. NSF merupakan singkatan kepada ‘National Stud Farm’ dimana kuda dilahirkan atau dibiakan di kawasan ini yang terletak di Tanjung Rambutan di negeri Perak.  Di sini Keselamatan adalah ketat dan kakitangan sahaja dibenarkan masuk.Tentang penubuhan, Idea pertama dikeluarkan oleh Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dan ladang tersebut ditubuhkan pada tahun 1969 oleh Malaysian Totalisator Board. Ia adalah satu-satunya ladang ternakan kuda jenis throughbred komersial di Asia Tenggara dan kuda yang berdaftar dalam Buku Stud Malaysia, yang telah diiktiraf di peringkat antarabangsa sejak tahun 1996. Pada asasnya, ia bermaksud kuda boleh dilumba di mana-mana sahaja di seluruh dunia.


Misi NSF adalah mudah: untuk membangunkan pembiakan kuda lumba‘throughbred’ di Malaysia, malah dapat mengurangkan daripada mengimport kuda dari luar semata-mata untuk membangunkan sukan ekuestrian. Pan Malaysian Pools Sdn Bhd mengambil alih pengurusan ladang pada tahun 1991.

Merangkumi lebih 240 ekar keluasan ladang tersebut yang mempunyai tempat latihan kuda, klinik dan makmal, trek latihan, latihan dipintu permulaan dan treadmill kuda. Kandang yang mempunyai persekitaran yang baik walaupun tidak berhawa dingin.Pembiakan dilakukan sepanjang tahun tetapi musim mengawan adalah terhad dari 1 September hingga 30 November setiap tahun. Pada tempoh matang ialah 11 bulan berikut, apabila musim anak kuda dilahirkan antara bulan Ogos hingga November, serentak dengan musim pembiakan.

'Mares' (Kuda betina) dapat dilihat melalui tingkah laku dan memberi signal apabila ia berada dalam terangsang. Kami menggunakan ultrasound untuk memantau apabila mereka ovulating ( bersedia untuk mengawan) apabila tiba masa yang sesuai, kita meletakkan kuda jantan untuk mengawan, 'kata Dr Thang Su Ling, pengurus kanan NSF itu.

"Oleh kerana kita mempunyai kira-kira 92 kuda betina (mares) dan tiga kuda jantan (stallions), yang kuda jantan untuk menjadi kerja pembakaan! Mereka boleh melakukan lebih banyak! "

Stud , perkhidmatan yang mempunyai kuda stallion terpilih dan ladang itu mempunyai band sendiri broodmares ( kuda betina khas untuk pembiakan ) dengan baka yang diimport. Dolphin Street, kuda  jantan NSF yang menerima perkhidmatan sebanyak 35-40 pembakaan terhadap kuda betina untuk semusim.


Dolphine Street
 
Pemeriksaan berkala dijalankan untuk memastikan bahawa pembakaan itu telah berjaya sehingga melahirkan anak, disini kuda dilihat sepanjang masa sehingga pembiakan berlaku.

Dr Thang berkata, "Apabila ibu kuda berana, mereka tidak semestinya akan ke gelanggan perlumbaan lagi. Ia terlalu banyak mengambil masa untuk menyesuaikan diri seperti sebelum beranak dan berlumba di trek, jadi selepas mengandung dan beranak, kita menjaga mereka untuk tujuan pembiakan. "

Terdapat juga kadar keciciran yang tinggi. Sebagai contoh, bagi setiap 100 kuda yang dilahirkan, hanya 60 ekor kuda yang  mampu memasuki perlumbaan.
"Kami melihat tempoh tiga tahun sebelum ia dijual,

Apabila kehamilan masuk tempoh matang 11 bulan. Kadar kehamilan biasanya 85%, 5% keguguran dan 2% yang dilahirkan dengan kesukaran dan berpenyakit. Dari anak kuda untuk yearlings (anak kuda berumur antara 1 hingga 2 tahun), terdapat penurunan 10% daripada dan dari satu hingga dua tahun, 5% lagi tercicir, "katanya.

Itulah bagaimana kuda digambarkan. Ia memerlukan kawalan ketat untuk terus hidup. Pada akhir ini, pemenang juara perlumbaan kuda ditentukan oleh keserasian genetik antara bapa dan ibu kuda, tidak kira keturunan mereka datang. Kini terdapat 268 kuda di ladang itu, termasuk 15 stallions yang diimport dalam tahun ini.

Semasa menuntut universiti, Dr Thang lakukan kajian di ladang tersebut, ia amat menyukainya dan memutuskan untuk kekal selepas tamat pengajian. Disitu merupakan tempat kegemaran bagi doktor haiwan di mana melihat anak kuda meragut rumput di kawasan tersebut yang beralun serta permandangan yang cantik berlatarbelakangkan Gunung Korbu yang luas.Apa yang menarik apabila kuda tersebut melihat kenderaan kereta melalui berdekatanya dan mereka berhenti sekejap maragut seolah olah menyambut kedatangan beliau di pagar, seperti kanak-kanak menunggu untuk dilayan. Rupa-rupanya, anak kuda jantan (Colts) dan anak kuda betina (fillies) telah dipisahkan apabila mereka cukup matang.

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. tahniah dan syabat buat National Stud Farm (NSF). hari ini saya baru tahu bahawa di negara ini juga terdapat ladang ternak & pembiakan kuda. selama ini saya hanya melihat suasana seperti ini di luar negara sahaja. besar harapan saya untuk melihat pada suatu hari nanti, kuda-kuda ini menjadi haiwan peliharaan untuk semua rakyat di Malaysia terutamanya yang beragama ISLAM, kerana ia merupakan Sunnah Rasulullah. hari ini kita dapat melihat, kuda ini hanya dimiliki & dipelihara oleh golongan yang tertentu sahaja, disebabkan harganya yang terlalu mahal.

    ReplyDelete
  3. saya pelajar tahun akhir bahagian pengeluaran ternakan. ada mengambil kursus breeding. saya nak tanya, national stud farm ada menerima pelajar untu manjalani latihan industri?

    ReplyDelete